Održivi povratak
JAVNI POZIV PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Nedjelja, 13 Listopad 2013 10:59

IMAGEMinistarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i

Hercegovine objavljuje

JAVNI POZIV

za dostavu prijava u svrhu dodjele pomoći u obnovi i izgradnji

komunalne i socijalne infrastrukture (OVDJE)

Ažurirano: Nedjelja, 13 Listopad 2013 11:16
 
JAVNI POZIV PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Petak, 04 Listopad 2013 06:27

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba I izbjeglica u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice objavljuje

J A V N I P O Z I V

raseljenim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine i povratnicima u Republici Srpskoj za podnošenje prijava za pomoć u stambenom zbrinjavanju u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja ( RSP u BiH )

 

Prijave se podnose na propisano popunjenom obrascu sa dokazima o ispunjavanju općih i posebnih kriterija na adresu: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Alipašina br. 41, 71 000 Sarajevo, sa naznakom:

„ZA JAVNI POZIV raseljenim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine i povratnicima u Republiku Srpsku za podnošenje prijava za pomoć u stambenom zbrinjavanju u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja ( RSP u BiH )“.

Prijave se preuzimaju u prostorijama Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, Vilsonovo šetalište br. 10, na web stranici www.fmroi.gov.ba i općinama boravka i povratka.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama „Nezavisne novine“, „Dnevni list“ i „Oslobođenje“.  (objavljen je 1. 10. 2013.)

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Svi detalji OVDJE

 

 
CRS: Treća faza projekta osnaživanja povratnika PDF Ispis E-mail

Američki katolički karitas (CRS) provodi i treću fazu projekta „Ekonomsko osnaživanje povratnika u Bosansku Posavinu“. Ovih dana 23 korisnika iz ovog projekta dobili su ponovo poljoprivredne pakete, priključne alate za motokultivatore i drugu pomoć. Istovremeno se provodi i program edukacije iz raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje, a predavači su eminentni profesori sa poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva.

U ovaj projekat uključena su i entitetska ministarstva, kao i opštinska administracija iz Bosanskog Broda.

Partner ovom izuzetno značajnom projektu je „Savez za povratak izbjeglih i raseljenih u Bosansku Posavinu“ u čijoj radionici je nastao još jedan video dokument o ovom projektu.

Sličan projekat za 68 korisnika provodi se paralelno i na području Dervente.

odrzivipovratak.ba / 17. 9. 2013.

 

 
Povratak u Bosansku Posavinu - Obnova Mjesnog doma u Kolibama Donjim PDF Ispis E-mail

Brojni su preduvjeti potrebni za kvalitetniji pomak u procesu povratka i obnove svih sfera života u Bosanskoj Posavini. Izgradnja javnih društvenih objekata od posebnog je značaja, što je prepoznao i predsjednik SMZ Kolibe Donje Pavo Dujak kada je radio aplikaciju za obnovu Mjesnog doma u svom selu. Ovaj respektabilni prostor treba poslužiti za više namjena, a više detalja o tome saznat ćete ako pogledate video iz arhive zavičajne radionice Kolibe Online.

 

 
Aktivirana III faza CRS-ovog projekta „Održivi povratak u Bosansku Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Bosanski Brod“ PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Četvrtak, 05 Rujan 2013 13:04

CRS image logoProjekat CRS-a „Održivi povratak u Bosansku Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Bosanski Brod“ nakon dvije uspješno završene faze, kako nas je izvijestila Armina Pijalović, voditelj projekta, nastavlja se aktiviranjem faze III.

Tako će korisnici iz ovog projekta biti i dalje korisno praćeni kroz konkretnu pomoć u isporuci paketa sjemenskog materijala za jesenju sjetvu, za pomoć u stvaranju prihoda korisnici male popravke kuća u Derventi će dobiti poljoprivrednu mehanizaciju ili plastenik, za korisnike održive pomoći koji su dobili poljoprivredne mašine uručit će se dodatni priključak razgrtač i za korisnike koji već imaju stoku paketi hrane.

Isporuka navedene pomoći za 23 korisnika iz ovog projekta, sa područja Bosanskog Broda, će se dogoditi 10. 09. 2013. godine (utorak) u 13:30 na prostoru Župnog centra kod RKT crkve u Kolibama Donjim, a za 68 korisnika sa derventske općine isporuka je isti dan u 9:00 sati na prostoru kod skretanja za Plehan, a u 11:30 sati u Polju pored silosa.

Ažurirano: Četvrtak, 05 Rujan 2013 13:14
 
KOLIBE: JOŠ JEDNA POVRATNIČKA KUĆA POD KROVOM PDF Ispis E-mail

Svaki novi povratnički krov ili zasijana bašta, njiva... u Bosanskoj Posavini polako mijenja sumorni krajolik, opterećen još uvijek prevelikim brojem ruševina iz zadnjeg rata i poljima zaraslim u korov i ostrugu.

Bilježimo radostan trenutak završetka krova na kući Ante Dujmića u Kolibama. Dio građevinskog materijala obitelj Dujmić dobila je od Federalnog ministarstva za raseljene i izbjegle osobe, dio su sami kupili, sve radove izvode sami ili uz pomoć komšija, a u održivosti i osnaživanju povratka pomogao im je Američki Katolički Karitas (CRS) dodjelom poljoprivrednog paketa, koji je sadržavao motokultivator za obradu zemljišta i sadni, sjemenski materijal sa pripadajućom prehranom i zaštitom od bolesti biljaka.

Vrijedna obitelj Dujmić strpljivo i vrijedno već dvije godine radi na gradnji svog domaćinstva u rodnom mjestu. Materijalni položaj ove obitelji ne dozvoljava im brže izvođenje radova, ali upornosti im ne nedostaje.

Uz pomoć naših suradnika sa zavičajnog portala Kolibe Online, zabilježili smo u kratkom video dokumentu dio iz života obitelji Dujmić u Kolibama.

odrzivipovratak.ba / 20. 8. 2013.

 

 
Regionalni stambeni program - brošura pdf. PDF Ispis E-mail

Regionalni stambeni program - BROŠURA

 
Dodijeljena pomoć povratnicima iz projekta CRS-a PDF Ispis E-mail

odrzivipovratak image28. 6. 2013./ Jučer je na prostoru Župnog centra Vrhbosanske nadbiskupije u Kolibama u općini Bosanski Brod uručena donacija u vidu poljoprivredne mehanizacije korisnicima koji su odabrani u projektu američkog karitasa (CRS) pod nazivom “Održivi povratak u Bosansku Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventi i Bosanskom Brodu”.

Ovaj projekat uključuje  i dodjelu plastenika, krupne stoke, građevinskog materijala za izgradnju štale, zanatsku opremu i stipendiranje djece povratnika. Sredstva za implementaciju udružili su američki fond“Julia V. Taft”, Odjel za populaciju, izbjeglice i migraciju Vlade SAD-a (BPRM), Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, UNHCR, CRS i Općina Derventa.

Cilj ovog projekta u Derventi i Bosanskom Brodu je izgradnja mira i međusobnog povjerenja u lokalnim zajednicama kroz podršku održivom povratku pojedinaca i obitelji koji čine manjine i imaju ograničene mogućnosti za ostvarivanje uvjeta prikladnih za održivost. Planirani učinci projekta su sljedeći: obnova domova za 15 povratnika u Derventu i davanje podrške za jačanje njihove ekonomske stabilnosti koliko god je to moguće; davanje polazne osnove za izvore zarade za 51 obitelj koje su se već vratile u Derventu ili su započele proces povratka (što može obuhvatati poljoprivredne stavke ili pomoć pri samozapošljavanju), te podrška najmanje 20 domicilnih obitelji kroz edukaciju o poljoprivredi koje su željele da unaprijede svoja znanja i vještine u ovoj oblasti.

Ovim projektom podržane su 23 korisničke porodice koje su se već vratile na područje Bosanskog Broda ili su započele proces povratka uz podršku u izvorima zarade. To se provodi kroz davanje poljoprivredne robe, samozapošljavanje povratničkih porodica, obuku iz oblasti poljoprivrede i pokretanje samostalnih poslovnih djelatnosti.

Da bi se ostvarili ciljevi, CRS je obavio kompleksnu fazu pripreme koja se sastoji od osnivanja radnih grupa za Derventu i Brod uz posebnu pažnju i transparentan proces odabira korisnika, komisijski obilazak terena, intervjuiranje svih koji su dostavili zahtjev 177 korisnika, bodovanje i odabir.

U suradnji sa lokalnim NVO partnerima ("Feniks" Derventa; Udruga mladih povratnika u Bosansku Posavinu; Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine), CRS je izvršio procjenu opće ekonomske situacije i vrsta potreba.

 

odrzivipovratak.ba

 

 

 

 
SAVJET MJESNE ZAJEDNICE KOLIBE DONJE PDF Ispis E-mail

TRAŽIMO SURADNIKE/PARTNERE ZA PROJEKTE


Budući da je Vlada RH objavila javni natječaj za dodjelu financijslih sredstava iz državnog proračuna RH za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, tražimo suradnike/partnere za apliciranje na ovaj natječaj.

Molimo da nam se jave svi koji imaju projektnu ideju, gotov projekt ili program, a nemaju mogućnost za njegovo provođenje, da zajednički apliciramo za sredstva iz državnog proračuna. Uvjet je da se projekt/program u cjelini ili dijelom može implementirati na području Koliba i općine Bosanski Brod. Kontakt putem e - maila, na ovoj stranici ili preko inboxa na FB profilu Odrzivi povratak.

odrzivipovratak.ba/11. 6. 2013.

 
Radni sastanak sa predstavnicima CRS-a PDF Ispis E-mail

17. 5. 2013.

Predsjednik skupštine opštine Ivo Mijić i potpredsjednik Senad Mašić juče su se sastali sa predstavnicima organizacije CRS. Povod je bio tok projektnih aktivnosti i odabir korisnika projekta CRS i Ministarstva za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske – „Održivi povratak u Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Brod“.

U okviru ovog projekta organizovana je i serija radionica koje se održavaju u Skupštinskoj sali (zgrada Pošte). Naredne srijede, 22. maja predavač prof. dr Milenko Blesić održaće poslednju radionicu, na temu: „Organizacija proizvodnje grožđa, vina i alkoholnih pića u uslovima sjeverne Bosne“.

Sredstva za implementaciju projekta „Održivi povratak u Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Brod“ udružili su Odjel za populaciju, izbjeglice i migraciju Vlade SAD-a (BPRM), Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, CRS.

opstina-brod.net

 
Američki karitas pomaže u Bosanskoj Posavini / Podijeljeni poljoprivredni paketi CRS-a PDF Ispis E-mail

Jučer su u Kolibama na prostoru pastoralnog centra kod crkve Sv. Mihovila Arkanđela podijeljeni poljoprivredni paketi korisnicima iz projekta ekonomskog osnaživanja povratka, američkog katoličkog karitasa (CRS).

Paketi su sadržavali sjemena, zaštitna sredstva i organsku prehranu. Svaki korisnik dobio je 50 kg. sjemenskog krumpira "Desire", 75 kg bioorganskog gnojiva, sjeme luka, graha, graška i ostalih povrtaljki. U paketu su korisnici dobili i insketicid, kao i fungicid namijenjen zaštiti povrća od raznih štetnika.

Podijeljeno je ukupno 23 paketa, koji su dio sveukupne pomoći koja će u konačnici sadržavati poljoprivrednu mehanizaciju, plastenike, poljoprivredne priključke itd. U okviru ovog projekta izvode se i edukativne radionice sa eminentnim stručnjacima iz sektora poljoprivrednih znanosti. Ovako zamišljen i realiziran projekat pomoći američkog karitasa dovest će svakako do pozitivnih i jasnih pomaka o procesu održivog povratka u Bosansku Posavinu.

Vođa ovog CRS-ovog humanitarnog projekta Armina Pijalović, koja je prisustvovala današnjoj podjeli polojoprivrednih paketa, dogovorila se sa korisnicima da se urade pisana, pojedinačna izviješća o efektima ovog projekta na povećanje proizvodnje i konkretan učinak na prihode povratnika koji koriste pomoć CRS-a. Želja i namjera donatora jest da projekat zaista bude od prepoznatljive koristi osobama i obiteljima koje ga koriste, ali i da bude razvojno-poticajni segment ekonomske održivosti povratnika na ovim prostorima.

Predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih u Bosansku Posavinu Pavo Dujak izrazio je zahvalnost CRS-u koji je u lavini potreba stanovništva BiH prepoznao i iznimno teško stanje sa povratkom u Bosansku Posavinu, te odlučio konkretno pomoći povratnicima na ovo područje Bosne i Hercegovine.

odrzivipovratak.ba / 1. 5. 2013.

 

 

 
Novi propisi u poljoprivredi PDF Ispis E-mail

poljoprivredaPoljoprivrednici su upoznati sa novom uredbom o registraciji poljoprivrednih gazdinstava u RS, prema kojoj će ubuduće morati plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. U zavisnosti od uvjeta kojima raspolažu, registrirani poljoprivrednici će se svrstavati u komercijalna i nekomercijalna gazdinstva. Komercijalna će mjesečno plaćati 123 marke za zdravstveno i penziono, dok će nekomercijalna plaćati samo zdravstveno osiguranje u visini od 48 maraka.

To znači da prestaje dosadašnja praksa po kojoj su registrirani poljoprivrednici pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivali preko biroa za zapošljavanje. Nositelj poljoprivrednog gazdinstva biće i cijela porodica, odnosno, porodica će moći da se osigura najavili su iz Savjetodavne službe iz Trebinja pri Ministarstvu poljoprivrede RS. Oni su najavili da će država više podsticati komercijalna gazdinstva, pa će ona moći ostvariti sve vrste podsticaja. Nova uredba o registraciji poljoprivrednih gazdinstava u RS primjenjivaće se od narednog mjeseca.

 

e-kapija.ba / 24. 4. 2013.

 
Vlada RS: Ministar Čordaš raspisao Javni oglas iz programa održivog povratka PDF Ispis E-mail

J A V N I  O G L A S

za podnošenje prijava za ostvarivanje pomoći iz programa održivog povratka

 

Obrazac prijave  .doc

Obrazac prijave  .jpg

 
OBAVJEŠTENJE za pomoć u izgradnji stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica PDF Ispis E-mail

opstina-brod.net

Obavještava se izbjeglo i raseljeno stanovništvo da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, 30.07.2013. god. raspisalo javne pozive za pomoć u izgradnji stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica i to:

  • Javni poziv za lica izbjegla iz Republike Hrvatske sa mjestom boravišta u Republici Srpskoj za pomoć u izgradnji stambenih jedinica;
  • Javni poziv licima raseljenim u Republici Srpskoj za pomoć u izgradnji i rekonstrukciji stambenih jedinica;

Rok za podnošenje prijava iznosi 30 dana od dana objavljivanja od strane pomenutog Ministarstva.

Popunjena i ovjerena prijava sa izjavom podnosi sePREPORUČENOM PISMENOM POŠILJKOM ILI LIČNO ODSJECIMA MINISTARSTVA ZA IZBJEGLA I RASELJENA LICA REPUBLIKE SRPSKE KOJI JE NADLEŽAN ZA PODRUČJE OPŠTINE BORAVIŠTA RASELJENIH LICA, U ZAPEČAĆENOJ KOVERTI sa naznakom „za javni poziv – RSP- ne otvaraj“ .

Za područje opštine Brod nadležan je Odsjek u Doboju, ul. Miloša Obilića br. 1, tel: 053/242-361.

 

Obrasci prijave i prateće izjave mogu se naći na internet stranici Ministarstva www.vladars.net odnosno u odsjecima Ministarstva, na službenoj internet stranici opštine Brod te u Šalter sali Administrativne službe.

 

Ovom prilikom obavještavamo zainteresovana lica da obrasce prijave i prateće izjave mogu preuzeti u Šalter sali Administrativne službe svakim radnim danom u periodu od 08:00 do 15:00 časova, a srijedom od 8:00 do 16:00 časova, kojom prilikom mogu izvršiti i ovjeru potrebne dokumentacije bez naplate takse, te dobiti potrebne informacije lično ili putem telefona na broj 053-610-169.

05. 08. 2013.

 
Plastenici za održivi povratak PDF Ispis E-mail

Plastenici koje su u projektu CRS-a dobili
povratnici u povratničkom naselju Kolibe
Gornje trebaju pomoći u ekonomskom
osnaživanju povratnika.

Snimili smo video dokument sa korisnicima.

odrzivipovratak.ba / 25. 7. 2013.


 

 
SAMIT ''MIR I POMIRENJE: KORAK NAPRRIJED'' PDF Ispis E-mail
SAMIT ''MIR I POMIRENJE: KORAK NAPRRIJED''

Jučer je u Banja Luci, počeo Međunarodni samit ''Mir i pomirenje: Korak naprijed'' gdje je jedna od tema bila i Regionalnih stambeni problem, obnova i povratak. Učešće na panel diskusiji na ovu temu uzeo je predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak.
 
On je ukazao da je dosadašnji pristup problemu povratka popuno pogrešan, a potvrda toga, rekao je, jest stanje na terenu da unatoč znatno uloženim sredstvima ne daje rezultate niti ide u korak sa željom za povratkom. Stoga je zamolio sudionike samita - dužnosnike kako domaćih institucija vlasti, tako i međunarodnih zvaničnika da ovakav pristup nužno mijenjaju ukazavši da je najveći problem pretjerano administriranje i traženje da se stalno iznova podnose prijave i mnogo nepotrebnih dokumenata. Drugi isto tako bitan problem je sporost u njegovoj realizaciji, a što je svakako posljedica ovog prvog problema, tako da od predaje do obnove protekne tri godine, rekao je Pavo Dujak.

Naglasio je da kad je riječ odabiru korisnika pomoći obnove stambenog fonda socijalni pristup ovom problemu treba zamjeniti ekonomsko-razvojnim, te uporedo sa obnovom stambenog fonda mora ići i obnova komunalne i društvene infrastrukture, pomoć održivosti povratka kroz programe za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i ekonomsko osnaživanje povratničkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U svom obraćanju sudionicima samita istakao je da je u obnovu i povratak na područje Bosanske Posavine najmanje ulagano, zatraživši da se iz fondova namjenjenih u ove svrhe najviše sredstava izdvoji upravo za povratak na ovom području.

Sudionici samita složili su se da je nužno sa deklatorne podrške povratku preći na stvarne i konkretne mjere koje bi ubrzale ovaj proces i čiji bi rezultati odmah bili vidljiv i učinkovit.

 
Inicijativu za održavanje ovog skupa, na prijedlog Franje Komarice pokrenula je grupa profesora i znanstvenika sa sveučilišta Harvard.
 
U ime Katoličke crkve, osim biskupa banjolučkog i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice kao domaćina, sudjeluje i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, a, između ostalih, prisutan je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžića, kao i predstavnici pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice.

Osim predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića kao suorganizatora samita, skupu, između ostalih, prisustvuje predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i entitetskih skupština, među kojima i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, predstavnica Europskog parlamenta Doris Pack, pojedini ministri, diplomatski predstavnici, gradonačelnici Zagreba Milan Bandić i Banje Luke Slobodan Gavranović, predstavnici nacionalnih manjina i brojni drugi.

 

 

odrzivipovratak.ba / 11. 6. 2013.

 

 
PROGRAM OBNOVE: Ponovno produžen rok za prijavu PDF Ispis E-mail

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine objavilo je na svojoj internet stranici obavijest da je  produžen rok za prijavu na njihov javni poziv izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije - Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji - za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka u BiH.

Prijašnji rok za prijavu bio je 7. svibnja 2013.

Sadašnji rok za dostavu prijava na javni poziv produžuje se do 31. kolovoza 2013. godine.

odrzivipovratak.ba

23. 5. 2013.


 

 
Kolibe na turističkoj karti - Austrijanci boravili u Kolibama PDF Ispis E-mail

Sa prijateljskog zavičajnog sajta prenosimo:

Prije dva dana na parkiralištu kolibarskog Pastoralnog centra zaustavio se još jedan autobus prepun turista, ovaj put iz Austrije. Turistički operator Post Buss uključio je Kolibe u četiri destinacije koje će ubuduće obilaziti, odn. gdje će se zaustavljati turisti u posebnoj turističkoj ponudi koja se popularno naziva i vjerski turizam.

Nakon višesatnog boravka u Kolibama Austrijanci su nastavili put prema Makarskoj, a zatim će posjetiti Dubrovnik i Međugorje.

Kolibarci predstavili bosansku gastronomiju

Kolibarci su se predstavili originalnom bosanskom gastronomijom, gostima je poslužena tradicionalna bosanska peka, odn. specijalitet ispod sača, pripremljen na poseban način na prostoru župne pecare, a neizbježan je bio i burek i još neka jela sa ovih geografskih širina. Uz odlično vino, domaću šljivovicu, internacionalnu ponudu piva i drugih pića za osvježenje gosti iz Austrije su se mogli uistinu opustiti i odmoriti u Kolibama.

Služena misa na njemačkom jeziku

Prethodno su u Župnom dvoru prisustvovali služenju svete mise na njemačkom jeziku. Turisti i prijatelji iz Austrije posjetili su i mjesno groblje gdje su molitvom odali počast stradalim u svim ratovima na ovom prostoru, posebno stradalim u zadnjem ratu u Bosni i Hercegovini. Na prostoru Mjesnog groblja sahranjeni su i stradali vojnici sa njemačkog govornog područja, koji su život izgubili 1945. godine u II svjetskom ratu, na prostoru Koliba. Njima je predstojnik Eder iz Jagerberga podigao spomen obilježje kod kojega su se gosti i z Austrije molitvom prisjetili ovih žrtava, zaželjevši da se više nikada i nikome ne događaju ratovi i strašna ljudska stradanja.

Gosti su posjetili i crkvu sv Mihovila Arkanđela u kojoj su razgledali mnoge posebnosti kojima se ističe ovaj prekrasni vjerski objekat. Domaćini su im bili župnik don Ilija Marinović i predsjednik Mjesne zajednice Pavo Dujak.

Visoko podignuta ljestvica

Turistička inicijativa, pretočena u konkretne projekte, očigledno donosi prve značajne pozitivne rezultate, koji će svakako u budućnosti biti još značajniji u svakom smislu. Župnik u odlasku don Ilija Marinović ostavio je građenjem i ovog projekta sa Austrijancima i Slovencima, svojim dojučerašnjim župljanima u amanet obavezu da nastave sa ovim turističkim projektom i u budućnosti. Visoko podignuta ljestvica vrijednog i energičnog župnika Marinovića obavezuje Kolibarce, ali im i donosi višestruke pozitivne mogućnosti.

Austrijanci su imali i vlastitu medijsku pratnju, novinare i snimatelje koji će u austrijskim medijima svakako prenijeti slike i poglede na posjetu Kolibama. Koliko je to značajno za evropsku afirmaciju Koliba, ne treba posebno naglašavati.

Nakon nekoliko sati boravka u Kolibama Austrijanci su nastavili put prema slijedećoj odrednici Makarskoj, a zatim u nastavku četvorodnevnog izleta i u Međugorje i Dubrovnik.

Fotogaleriju mozete pogledati na nasem facebook profilu.

Kolibe Online info / 15. 5. 2013.

 
Sjemenski paketi za korisnike CRS-ovog projekta ekonomskog osnaživanja održivog povratka PDF Ispis E-mail

Korisnicima, koji su određeni u projektu osnaživanja održivog povratka CRS-a, sutra će biti dodijeljeni paketi sjemenskog materijala, mineralnog gnojiva i zaštitnih pesticida protiv bolesti na povrću. Paketi će biti dodijeljeni korisnicima sa područja Dervente i Bosanskog Broda, a korisnici iz Broda pakete će preuzeti na prostoru župnog centra u Kolibama, kod crkve sv Mihovila Arkanđela u 12:00 sati.

Pakete će preuzeti 20 korisnika, a još troje iz ovog projekta pakete će preuzeti naknadno u svibnju, o čemu će biti obaviješteni.
U paketima se nalazi sjemenski krumpir (50kg), sjemenski luk (3 kg), bijeli luk (0,5 kg) grah. grašak, blitva, špinat (500 gr), mrkva (50 gr), sitna sjemena (10 vrećica), zatim mamci za suzbijanje glodara, insekticid za suzbijanje krompirove zlatice, fungicid za suzbijanje plamenjače i organsko gnojivo 25/1 (3 kom).

Paketi sa navedenim sadržajem trebaju pomoći korisnicima CRS pomoći, u proizvodnji povrća, kako bi se ekonomski osnažio održivi povratak, a edukativne radionice koje provodi CRS svakako su kompletiranje ideje o efikasnoj proizvodnji u praksi.
Ovo pokazuje da je CRS-ova ekipa koja provodi ovaj projekat odlučna u namjeri da se uistinu u budućnosti vide korisni i konkretni rezultati ovog projekta. Brojni slični projekti drugih organizacija zapadali su u probleme upravo zbog nedovoljne razrađenosti primjene i kontrole na terenu, pa su zamišljeni rezultati izostajali. CRS očigledno ne želi napraviti slične greške.

odrzivipovratak.ba / 29. 4. 2013.

 

 
VIJESTI IZ NVO SEKTORA PDF Ispis E-mail

Počeo upis NVO u Parlamentarni registar

U Parlamentu Federacije BiH u Sarajevu održana je 22. 4. Promocija uspostave registra nevladinih organizacija. Isti dan službeno je započeo proces prijava nevladinih organizacija u bazu podataka. Cilj prijava je ranije uključenje organizacija civilnog društva u zakonodavni proces i kreiranje Parlamentarnog registra.

Parlamentarni registar NVO kreira se u suradnji Parlamenta Federacije BiH s Asocijacijom za demokratske inicijative Sarajevo i USAID-ovim Projektom jačanja parlamenta u BiH, koji je omogućio izradu softverske aplikacije za ovu bazu podataka.

Prijava u Parlamentarni registar NVO omogućit će organizacijama civilnog društva iz cijele zemlje da ključne informacije o njihovim poljima interesa i djelovanja budu u parlamentarnoj bazi podataka.

Zastupnici i službenici Parlamenta Federacije BiH na taj način će moći da znaju kojim se organizacijama konkretno mogu obratiti za suradnju pri izradi zakona, organiziranju javnih rasprava i sličnih aktivnosti, a u skladu s preporukama Vijeća Europe i poslovnicima oba doma Parlamenta FBiH.

Na ovom događaju u Sarajevu učestvovali su i Pavo Dujak i Senad Žepčan, aktivisti iz nevladinog sektora uključeni u proces održivog povratka u Bosansku Posavinu, u okviru djelovanja Saveza za povratak raseljenih i izbjeglih osoba sa ovog područja.

odrzivipovratak.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 3 od 5