Održivi povratak
Objavljena rang lista korisnika u projektu CRS PDF Ispis E-mail

CRS imageRang lista odabranih korisnika (23) i potencijalnih korisnika (38) u CRS projetku ekonomskog osnaživanja održivog povratka, za općinu Bosanski Brod, a koji su financijski podržala i nadležna entitetska ministarstva, objavljena je 27. 3. o.g.

Prigovor na rang listu može se predati poštom ili osobno do 12. 4. o.g. u šalter sali općine, Svetog Save br. 17, 74450 Brod, u zatvorenoj koverti sa naznakom "Prigovor na listu korisnika, Projekti CRS -Ne otvaraj". Prigovori koji pristignu nakon 12. 4. neće se uzeti u razmatranje.

RANG LISTA KORISNIKA (1 - 23)

RANG LISTA POTENCIJALNIH KORISNIKA (24 - 61)
koje će komisija uzeti u razmatranje ukoliko se stvore mogućnosti
za dodatnu podršku kroz program CRS

odrzivipovratak.ba / 27. 3. 2013.

 
RADIONICE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE U OPĆINI BOSANSKI BROD PDF Ispis E-mail
VAŽNA OBAVIJEST KORISNICIMA DONACIJA CRS-a

odrzivipovratak.baPredavanja i razgovori sa stručnjacima

Svi oni kojima je odobrena donacija CRS-a dužni su sudjelovati/odazvati se ovim radionicama

Američki katolički karitas CRS, u okviru programa održive pomoći za općine Derventa i Bosanski Brod, organizirat će niz predavanja i razgovora sa stručnjacima s različitim temama iz poljoprivredne, voćarske, stočarske i druge proizvodnje kojima se nastoji pomoći zainteresiranima u radu na ovim privrednim područjima i boljoj organizaciji poljoprivrednog poduzetništva. 
Niz od sedam susreta održat će se kroz sedam tjedana, počevši s idućim tjednom, s tim da će na svakome susretu biti održano po dva predavanja u okviru kojih će se moći razgovarati o predloženim temama.
 
Od svibnja nova pomoć Hrvatske PDF Ispis E-mail

25. 3. 2013./Večernji list/Zoran Krešić

Obnova prognaničkih domova bh. Hrvatima          

Riješen administrativni problem donacija

Program pomoći Vlade Republike Hrvatske prognanim Hrvatima u Bosni i Hercegovini, koji je u zastoju pune dvije godine, konačno bi se trebao otkočiti nakon što se otkloni plaćanje obveza na donacije, potvrdili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 
Objavljena lista CRS-a o dodijeli 23 donacije u osnaživanju održivog povratka PDF Ispis E-mail

23. 3. 2013.

odrzivipovratak.baObjavljeni su rezultati dodjele donacija
američkog karitasa (CRS) za osnaživanje
 održivog povratka na području Bosanskog Broda.


         
Na raspisani Javni poziv prijavio se 61 kandidat, a CRS je mogao dodijeliti samo 23 donacije.
 
  Nakon bodovanja prema unaprijed utvrđenom pravilniku i razmatranja situacije nakon
posjeta i intervjua sa svakim od prijavljenih kandidata, odlučeno je da se donacije dodijele 
slijedećim obiteljima :  
  

 
RAZGOVOR BISKUPA KOMARICE I MINISTRA LJUBIĆA O POVRATKU PROGNANIH I IZBJEGLIH PDF Ispis E-mail

Prije početka redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama
Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 19. ožujka 2013. susreli su se biskup banjolučki i predsjednik
Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH
g. Damir Ljubić. Uz biskupa Komaricu u razgovoru je sudjelovao i mons. Ivo Tomašević, generalni
tajnik BK BiH.


Zaprimljeno oko 3.400 prijava većinom prognanih i izbjeglih Hrvata 

 
KOLIBE: TURIZMOM DO ODRŽIVOG POVRATKA PDF Ispis E-mail

Putnička i turistička organizacija ''Post Bus'' iz austrijskog mjesta Jagerberg, koja je uglavnom orijentirana na organizaciju turističkih putovanja vezanih za vjersko hodočašće, Kolibe su uvrstili u svoju kartu najznačajnijih turističkih destinacija zajedno i u rangu Međugorja, Dubrovnika i Makarske za čiju ponudu je već tiskan promotivni letak i promocija u njihovim i u partnerskim turističkim agencijama.

 
Kardinal siromašnih izabran za Papu Franju PDF Ispis E-mail

13. 3. 2013.

Rimokatolička crkva je dobila novoga poglavara. Novi papa dolazi iz Latinske Amerike: 76-godišnji kardinal Jorge Mario Bergoglio iz Argentine nosi ime Franjo. Po prvi put jedan papa uzima to ime.

 
J A V N I O G L A S PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 21:00

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata

ZA PROGRAM POMOĆI ODRŽIVOG POVRATKA - PROLJETNE / JESENJE SADNJE

 

Tekst javnog poziva - OVDJE

 

Obrazac prijave - PREUZMI OVDJE

Ažurirano: Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 21:16
 
Popis stanovništva: Dijaspora će se popisivati putem interneta PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 24 Veljača 2013 17:21

 

Direktor Agencije za statistiku BiH: Pripreme za popis stanovništva idu po planu

Ažurirano: Subota, 23 Ožujak 2013 11:10
 
Bosanski Brod/CRS: Završen monitoring na terenu / Slijedi komisijski odabir korisnika PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Srijeda, 20 Veljača 2013 20:51

VAŽNA OBAVIJEST CRS
Danas smo na naš e-mail dobili ovu obavijest

Poštovani,
zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da smo u ponedjeljak 18.02.2013. završili obilazak, intervjusanje potencijalnih korisnika u opštini/općini Brod.
Početkom marta ćemo zakazati sastanak komisije za odabir korisnika održive pomoći.

Ažurirano: Srijeda, 20 Veljača 2013 20:55
 
Još tri mjeseca za prijave za Regionalni stambeni program PDF Ispis E-mail
Petak, 08 Veljača 2013 09:02

7. 2. 2012.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potvrdio je danas da je za još tri mjeseca produžen rok za sve zainteresirane osobe za Regionalni stambeni program, koji ima za cilj pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja zа izbjeglice i rаseljene osobe.


Čodraš je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetio da je rok bio 7. februara te da se pojavio problem, s obzirom da je javni poziv zainteresiranim objavljen 31. decembra 2013.


Regionalni stambeni program ima za cilj pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74.000 osoba ili za 27.000 kućanstava, a radi se na nivou četiri države, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Ažurirano: Nedjelja, 24 Veljača 2013 17:32
 
NOVI NATJEČAJ: Američki Caritas obnavlja stambene prostore PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 31 Siječanj 2013 20:09

Američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (Katolička služba za pomoć, odnosno Caritas Biskupske konferencije SAD) objavila je danas, 31. siječnja 2013., natječaj za pomoć pri opremanju stambenih prostora za povratnike na teritorij općine Derventa. Natječaj se odnosi na one koji su se vratili i žive u neuvjetnim prostorima i na one koji su ozbiljno započeli proces povratka, ali nisu uspjeli urediti najosnovniji prostor za stanovanje.

Najveća moguća suma pomoći neće moći prijeći iznos od 15.000 KM, te se – prema tome – odnosi samo na manje zahvate u stambenom prostoru. Jednako tako, broj mogućih kandidata koji će dobiti pomoć nije velik, iznosi otprilike 15 korisnika koji ispune zadane uvjete. A oni su, po običaju, podijeljeni na opće i posebne kriterije.

Opći kriteriji, koji vrijede za sve jesu:

Ažurirano: Četvrtak, 31 Siječanj 2013 20:16
 
Ministar za izbjeglice BiH kod predsjednika Hrvatske PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Četvrtak, 17 Siječanj 2013 08:31

17. 1. 2013. PREDSJEDNIK Ivo Josipović primit će danas na Pantovčaku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića s kojim će razgovarati o provedbi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

Ovim programom želi se zaključiti pitanje izbjeglica u regiji i to pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja. Riječ je o oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u sve četiri države regije. Posebnu vrijednost programa predstavlja činjenica da je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak.

Na Donatorskoj konferenciji koja je održana u travnju 2012. godine u Sarajevu registrirano je više od 260 milijuna donacija za provedbu ovog programa. Početkom ove godine, 7. siječnja, nadležne institucije BiH pokrenule su javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH.

Do 1991.g. u BiH, točnije na području Republike Srpske, živjelo je oko 200 tisuća Hrvata koji su gotovo svi izbjegli, a vratilo se tek 5 posto stanovništva ili nešto više od 10 tisuća. Osim kroz Regionalni program, povratak izbjeglih Hrvata u BiH provodi se i kroz program Vlade, u što je dosada uloženo više od 250 milijuna kuna. / index.hr - odrzivipovratak.ba

Ažurirano: Četvrtak, 17 Siječanj 2013 08:41
 
Video: Pejo i Adrijan u Kričanovu - Primjer odnosa prema zemlji PDF Ispis E-mail

Nesvakidašnji video dokument o iznimnim naporima dvojice mladih ljudi u Bosanskoj Posavini prenosimo za zavičajnog portala Kolibe Online.

 
ZAPALJENA KUĆA HRVATSKOG POVRATNIKA PDF Ispis E-mail

8. 3. 2013. U naselju Grk u općini Bosanski Brod u vrijeme dok je vlasnik D.P. obavljao poslove u Zagrebu zapaljena mu je kuća.

 
Dom naroda BiH: Usvojen Prijedlog zakona koji treba pomoći realizaciji povratka PDF Ispis E-mail

27. 2. 2013.

Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima. Prema prijedlogu zakona, izbjeglice iz BiH i raseljene osobe imaju pravo povratka u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta te povrat imovine ili kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti.

 
Predali zahtjeve za obnovu domova, prijave i dalje stižu PDF Ispis E-mail
Subota, 23 Veljača 2013 10:12

odrzivipovratak.ba23. 2. 2013. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je za Regionalni stambeni program primilo oko 3.000 prijava za obnovu stambenih jedinica.

"Ministarstvo očekuje da će taj broj biti još veći do krajnjeg roka prijave, 7. maja“, izjavio je Srni savjetnik ministra Dario Marić.

Ističući da prijave svakodnevno dolaze, Marić je napomenuo da je radi velikog interesovanja rok za prijave produžen.

On je istakao da je odziv za povratak prilično veliki i ohrabrujući, te da se nada da će pozitivna atmosfera kada je riječ o ovom projektu doprinijeti što većem broju prijava.

Ministarstvo je ponovo uputilo poziv svim izbjeglim licima iz regiona da se prijave kako bi mogli biti evidentirani ne samo za Regionalni stambeni program, nego i za druge projekte koje ovo ministarstvo planira implementirati u narednom periodu.
 

Ažurirano: Subota, 23 Ožujak 2013 11:09
 
CRS: Sutra 13. 2. nastavlja se obilazak aplikanata u Brodu (Koraće, Novo Selo) PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Utorak, 12 Veljača 2013 11:10

VAŽNA OBAVIJEST

CRS JE OBAVIJESTIO DA SUTRA 13.2. 2013. POČINJE OBILAZAK APLIKANATA IZ NOVOG SELA I KORAĆA.
PRENESITE I DRUGIMA

 
Bosanski Brod / CRS: Komisija počinje obilazak prijavljenih na natječaj PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:18

Jedan od procesnih postupaka u odabiru korisnika pomoći Američkog caritasa jest i komisijski obilazak terena odn. potencijalnih korisnika pomoći u cilju definiranja stvarnog stanja i stvarnih potreba prijavljenih kandidata. Nakon što je ovaj dio posla obavljen za općinu Derventa, od srijede 6. 2. 2013. vršit će se obilazak prijavljenih kandidata na općini Brod. Broj prijavljenih kandidata je 61 i nalaze se na širem području općine Bosanski Brod.

Predviđeno je da se dnevno izvrši obilazak prosječno deset kandidata, ali će dinamika obilaska biti prilagođena okolnostima. Ovaj proces trajat  će svakako nekoliko dana i bilo bi dobro da se kandidati narednih dana zadržavaju na prijavljenim adresama.

U srijedu 6. 2. 2013. komisija će obići prijavljene kandidate na području Koliba Gornjih.

Na našem portalu svakodnevno ćemo informirati o planu obilaska.

odrzivipovratak.ba 4. 2. 2013.

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:39
 
PISMO MINISTRU: Čemu u natječaju odredba koje nema u zakonu? PDF Ispis E-mail
Petak, 18 Siječanj 2013 21:08

Damir LjubicNa sjednici Vijeća tajnika Udruge FENIKS održanoj danas
u središnjici udruge razmatrani su, između ostalog, i problemi
s natječajem koji je objavilo državno Ministarstvo za ljudska
prava i izbjeglice, te je odlučeno da se ministru mr. Damiru
Ljubiću uputi pismo s molbom za produljenje roka trajanja
ovoga natječaja, jer su siječanjski blagdani i različita druga
slavlja u RS-u znatno smanjili mogućnost da se u općinskim
službama mogu izvaditi traženi dokumenti. Isto tako, odlučeno
je da se zamoli Ministarstvo za obrazloženje zašto je u ovaj
natječaj unesena odredba koje nema ni u jednom drugom
natječaju, a koja znatno diskriminira posavske Hrvate u
mogućnosti sudjelovanja u natjecanju za obnovu svoje imovine.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ažurirano: Petak, 18 Siječanj 2013 21:18
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 4 od 5