Održivi povratak
MINISTAR ČORDAŠ U MJESNOJ ZAJEDNICI KOLIBE DONJE PDF Ispis E-mail

11. 4. 2013.

ZAVRŠETAK OBNOVE DRUŠTVENOG DOMA

Ministar Čordaš u KolibamaDanas je u Mjesnoj zajednici Kolibe Donje, općina Bosanski Brod, boravio Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS, sa svojim pomoćnicima i sa Josipom Jerkovićem zastupnikom u Vijeću naroda NSRS.

Ministar i njegovi pomoćnici zajedno sa predsjednikom ove mjesne zajednice Pavom Dujakom obišli su ovu mjesnu zajednicu i upoznali se sa stanjem obnove i povratka.

Tom prilikom predsjednik mjesne zajednice zahvalio je ministru i njegovom ministarstvu na pomoći koju su dali u obnovi i povratku, a ministar je sa svoje strane potvrdio da će njegovo ministarstvo u tijeku ove godine završiti obnovu visenamjenskog društvenog doma u ovoj mjesnoj zajednici.

Ovdje valja napomenuti da je ovo ministarstvo u mandatu ministra Čordaša u potpunosti financiralo obnovu ovog doma i to od njegovog temelja do krova i vanjske stolarije.

odrzivipovratak.ba

 

 
Održana i druga edukativna radionica u projektu CRS-a PDF Ispis E-mail

10. 4. 2013.

CRSU skupštinskoj sali u Bosanskom Brodu održano je još jedno korisno predavanje u okviru CRS-ovog projekta ekonomskog osnaživanja održivog povratka u Brodu i Derventi.

Teme su ovaj put bile "Od ideje do biznisa" i "Plastenička proizvodnja", a predavači su bili prof. dr. Sabahudin Bajramović i dipl. ing. Mubera Berberović.

Ulaz na ova korisna predavanja bio je slobodan, a za korisnike CRS-ovog projekta je naglašeno da su dužni prisustvovati predavanjima. Korisnici pomoći iz ovog projekta svakako će nakon usvajanja novih znanja i iskustava biti u prilici bolje i efikasnije koristiti pruženu pomoć od CRS-a u vlastitom interesu.

Naredno predavanje u okviru serije radionica CRS-a održat će se na istom mjestu 17. 4. sa početkom u 10:00 sati, a teme su "Zaštita bilja" i "Promjene uvjeta poljoprivredne proizvodnje s približavanjem BiH u EU. Predavači su mr. sci. Danko Tolić, mr. sci. Dalibor Dončić i prof. dr. Milenko Blesić.

odrzivipovratak.ba

 

 

 
Održana prva CRS-ova radionica za poljoprivrednike PDF Ispis E-mail

CRS PREDAVANJE BOSANSKI BROD4- 4. 2013.

U sali gdje se održavaju skupštinska zasjedanja u Bosanskom Brodu održano je jučer zanimljivo i nadasve korisno predavanje u okviru CRS-ovih radionica namijenjenih poljoprivrednicima u okviru projekta CRS-a i Ministarstva za raseljene i izbjeglice Republike Srpske, kao i Federalnog ministarstva za raseljene i izbjegle, pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje održivog povratka u Derventi i Bosanskom Brodu".

Predavači su bili prof. dr. Zlatan Sarić i dr. vet. med. Adnan Alijagić. Obrađene su teme "Proizvodnja mliječnih proizvoda u uvjetima seoskog domaćinstva" i "Uticaj higijene i ishrane u uzgoju krava i ovaca"

Predavanju je prisustvovalo trideset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača i onih koji se poljoprivredom planiraju ozbiljno baviti.

Moderator predavanja bio je stručni suradnik za poljoprivredu u općini Bosanski Brod Srđan Jočić.

Ovo je bila prva u seriji od sedam radionica, a slijedeća će se održati u istom prostoru i vremenu 10. 4. o.g. sa temom "Od ideje do biznisa - Biznis plan" i "Plastenička proizvodnja. Kao predavači su najavljeni prof. dr. Sabahudin Bajramović i dipl. ing. Mubera Berberović.

odrzivipovratak.ba

 
Objavljena rang lista korisnika u projektu CRS PDF Ispis E-mail

CRS imageRang lista odabranih korisnika (23) i potencijalnih korisnika (38) u CRS projetku ekonomskog osnaživanja održivog povratka, za općinu Bosanski Brod, a koji su financijski podržala i nadležna entitetska ministarstva, objavljena je 27. 3. o.g.

Prigovor na rang listu može se predati poštom ili osobno do 12. 4. o.g. u šalter sali općine, Svetog Save br. 17, 74450 Brod, u zatvorenoj koverti sa naznakom "Prigovor na listu korisnika, Projekti CRS -Ne otvaraj". Prigovori koji pristignu nakon 12. 4. neće se uzeti u razmatranje.

RANG LISTA KORISNIKA (1 - 23)

RANG LISTA POTENCIJALNIH KORISNIKA (24 - 61)
koje će komisija uzeti u razmatranje ukoliko se stvore mogućnosti
za dodatnu podršku kroz program CRS

odrzivipovratak.ba / 27. 3. 2013.

 
RADIONICE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE U OPĆINI BOSANSKI BROD PDF Ispis E-mail
VAŽNA OBAVIJEST KORISNICIMA DONACIJA CRS-a

odrzivipovratak.baPredavanja i razgovori sa stručnjacima

Svi oni kojima je odobrena donacija CRS-a dužni su sudjelovati/odazvati se ovim radionicama

Američki katolički karitas CRS, u okviru programa održive pomoći za općine Derventa i Bosanski Brod, organizirat će niz predavanja i razgovora sa stručnjacima s različitim temama iz poljoprivredne, voćarske, stočarske i druge proizvodnje kojima se nastoji pomoći zainteresiranima u radu na ovim privrednim područjima i boljoj organizaciji poljoprivrednog poduzetništva. 
Niz od sedam susreta održat će se kroz sedam tjedana, počevši s idućim tjednom, s tim da će na svakome susretu biti održano po dva predavanja u okviru kojih će se moći razgovarati o predloženim temama.
 
Od svibnja nova pomoć Hrvatske PDF Ispis E-mail

25. 3. 2013./Večernji list/Zoran Krešić

Obnova prognaničkih domova bh. Hrvatima          

Riješen administrativni problem donacija

Program pomoći Vlade Republike Hrvatske prognanim Hrvatima u Bosni i Hercegovini, koji je u zastoju pune dvije godine, konačno bi se trebao otkočiti nakon što se otkloni plaćanje obveza na donacije, potvrdili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 
RAZGOVOR BISKUPA KOMARICE I MINISTRA LJUBIĆA O POVRATKU PROGNANIH I IZBJEGLIH PDF Ispis E-mail

Prije početka redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama
Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 19. ožujka 2013. susreli su se biskup banjolučki i predsjednik
Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH
g. Damir Ljubić. Uz biskupa Komaricu u razgovoru je sudjelovao i mons. Ivo Tomašević, generalni
tajnik BK BiH.


Zaprimljeno oko 3.400 prijava većinom prognanih i izbjeglih Hrvata 

 
Video: Pejo i Adrijan u Kričanovu - Primjer odnosa prema zemlji PDF Ispis E-mail

Nesvakidašnji video dokument o iznimnim naporima dvojice mladih ljudi u Bosanskoj Posavini prenosimo za zavičajnog portala Kolibe Online.

 
ZAPALJENA KUĆA HRVATSKOG POVRATNIKA PDF Ispis E-mail

8. 3. 2013. U naselju Grk u općini Bosanski Brod u vrijeme dok je vlasnik D.P. obavljao poslove u Zagrebu zapaljena mu je kuća.

 
Dom naroda BiH: Usvojen Prijedlog zakona koji treba pomoći realizaciji povratka PDF Ispis E-mail

27. 2. 2013.

Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima. Prema prijedlogu zakona, izbjeglice iz BiH i raseljene osobe imaju pravo povratka u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta te povrat imovine ili kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti.

 
Predali zahtjeve za obnovu domova, prijave i dalje stižu PDF Ispis E-mail
Subota, 23 Veljača 2013 10:12

odrzivipovratak.ba23. 2. 2013. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je za Regionalni stambeni program primilo oko 3.000 prijava za obnovu stambenih jedinica.

"Ministarstvo očekuje da će taj broj biti još veći do krajnjeg roka prijave, 7. maja“, izjavio je Srni savjetnik ministra Dario Marić.

Ističući da prijave svakodnevno dolaze, Marić je napomenuo da je radi velikog interesovanja rok za prijave produžen.

On je istakao da je odziv za povratak prilično veliki i ohrabrujući, te da se nada da će pozitivna atmosfera kada je riječ o ovom projektu doprinijeti što većem broju prijava.

Ministarstvo je ponovo uputilo poziv svim izbjeglim licima iz regiona da se prijave kako bi mogli biti evidentirani ne samo za Regionalni stambeni program, nego i za druge projekte koje ovo ministarstvo planira implementirati u narednom periodu.
 

Ažurirano: Subota, 23 Ožujak 2013 11:09
 
CRS: Sutra 13. 2. nastavlja se obilazak aplikanata u Brodu (Koraće, Novo Selo) PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Utorak, 12 Veljača 2013 11:10

VAŽNA OBAVIJEST

CRS JE OBAVIJESTIO DA SUTRA 13.2. 2013. POČINJE OBILAZAK APLIKANATA IZ NOVOG SELA I KORAĆA.
PRENESITE I DRUGIMA

 
Bosanski Brod / CRS: Komisija počinje obilazak prijavljenih na natječaj PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:18

Jedan od procesnih postupaka u odabiru korisnika pomoći Američkog caritasa jest i komisijski obilazak terena odn. potencijalnih korisnika pomoći u cilju definiranja stvarnog stanja i stvarnih potreba prijavljenih kandidata. Nakon što je ovaj dio posla obavljen za općinu Derventa, od srijede 6. 2. 2013. vršit će se obilazak prijavljenih kandidata na općini Brod. Broj prijavljenih kandidata je 61 i nalaze se na širem području općine Bosanski Brod.

Predviđeno je da se dnevno izvrši obilazak prosječno deset kandidata, ali će dinamika obilaska biti prilagođena okolnostima. Ovaj proces trajat  će svakako nekoliko dana i bilo bi dobro da se kandidati narednih dana zadržavaju na prijavljenim adresama.

U srijedu 6. 2. 2013. komisija će obići prijavljene kandidate na području Koliba Gornjih.

Na našem portalu svakodnevno ćemo informirati o planu obilaska.

odrzivipovratak.ba 4. 2. 2013.

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:39
 
Objavljena lista CRS-a o dodijeli 23 donacije u osnaživanju održivog povratka PDF Ispis E-mail

23. 3. 2013.

odrzivipovratak.baObjavljeni su rezultati dodjele donacija
američkog karitasa (CRS) za osnaživanje
 održivog povratka na području Bosanskog Broda.


         
Na raspisani Javni poziv prijavio se 61 kandidat, a CRS je mogao dodijeliti samo 23 donacije.
 
  Nakon bodovanja prema unaprijed utvrđenom pravilniku i razmatranja situacije nakon
posjeta i intervjua sa svakim od prijavljenih kandidata, odlučeno je da se donacije dodijele 
slijedećim obiteljima :  
  

 
KOLIBE: TURIZMOM DO ODRŽIVOG POVRATKA PDF Ispis E-mail

Putnička i turistička organizacija ''Post Bus'' iz austrijskog mjesta Jagerberg, koja je uglavnom orijentirana na organizaciju turističkih putovanja vezanih za vjersko hodočašće, Kolibe su uvrstili u svoju kartu najznačajnijih turističkih destinacija zajedno i u rangu Međugorja, Dubrovnika i Makarske za čiju ponudu je već tiskan promotivni letak i promocija u njihovim i u partnerskim turističkim agencijama.

 
Kardinal siromašnih izabran za Papu Franju PDF Ispis E-mail

13. 3. 2013.

Rimokatolička crkva je dobila novoga poglavara. Novi papa dolazi iz Latinske Amerike: 76-godišnji kardinal Jorge Mario Bergoglio iz Argentine nosi ime Franjo. Po prvi put jedan papa uzima to ime.

 
J A V N I O G L A S PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 21:00

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata

ZA PROGRAM POMOĆI ODRŽIVOG POVRATKA - PROLJETNE / JESENJE SADNJE

 

Tekst javnog poziva - OVDJE

 

Obrazac prijave - PREUZMI OVDJE

Ažurirano: Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 21:16
 
Popis stanovništva: Dijaspora će se popisivati putem interneta PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 24 Veljača 2013 17:21

 

Direktor Agencije za statistiku BiH: Pripreme za popis stanovništva idu po planu

Ažurirano: Subota, 23 Ožujak 2013 11:10
 
Bosanski Brod/CRS: Završen monitoring na terenu / Slijedi komisijski odabir korisnika PDF Ispis E-mail
Autor Dujak Pavo   
Srijeda, 20 Veljača 2013 20:51

VAŽNA OBAVIJEST CRS
Danas smo na naš e-mail dobili ovu obavijest

Poštovani,
zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da smo u ponedjeljak 18.02.2013. završili obilazak, intervjusanje potencijalnih korisnika u opštini/općini Brod.
Početkom marta ćemo zakazati sastanak komisije za odabir korisnika održive pomoći.

Ažurirano: Srijeda, 20 Veljača 2013 20:55
 
Još tri mjeseca za prijave za Regionalni stambeni program PDF Ispis E-mail
Petak, 08 Veljača 2013 09:02

7. 2. 2012.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potvrdio je danas da je za još tri mjeseca produžen rok za sve zainteresirane osobe za Regionalni stambeni program, koji ima za cilj pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja zа izbjeglice i rаseljene osobe.


Čodraš je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetio da je rok bio 7. februara te da se pojavio problem, s obzirom da je javni poziv zainteresiranim objavljen 31. decembra 2013.


Regionalni stambeni program ima za cilj pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74.000 osoba ili za 27.000 kućanstava, a radi se na nivou četiri države, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Ažurirano: Nedjelja, 24 Veljača 2013 17:32
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 4 od 5