Bosanski Brod, 23.3.2014. ODRŽANA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA MREŽE ZA IZGRADNJU MIRA PDF Ispis E-mail

image bosanski brodSavez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine kao članica Mreže za izgradnju mira bio je domaćin radnoj sjednici njenog Upravnog odbora koji je Bosanskom Brodu održan u ponedjeljak 23.3. tekuće godine.

Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine u upravnom odboru ove Mreže ima svoga člana dr. Safeta Subašića , a pored njega u radu sjednice sudjelovao je i Pavo Dujak kao predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, te Senad Žepčan kao aktivista Saveza i vijećnik u Općinskom vijeću općine Brod. Na sjednici se raspravljalo o aktivnostima i zadaćama Mreže u tekućoj godini vezano prije svega na aktivnosti iz projekta Dijalog za budućnost čiji je jedan od implemntatora i Mreža za izgradnju mira.

Mreža za izgradnju mira najveća je mreža organizacija civilnog društva i drugih nevladinih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, a uspostavljena je 2010. godine s ciljem osnaživanja kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira u Bosni i Hercegovini.

Rad mreže za izgradnju mira je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću, tranzicijska pravda, rodna ravnopravnost, kultura javnog dijaloga i demokracije, jačanje kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira, vraćanje povjerenja među BiH narodima, konstruktivnije djelovanje na vladajuće političke strukture u BiH i unaprijeđenje suživota u BiH.

Kroz Mrežu za izgradnju mira provode se brojne aktivnosti usmjerene na stvarne potrebe građana i stoga mreža svoj sveobuhvatan napor usmjerava prema obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH i prema dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosansko-hercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te da se time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

Mreža za izgradnju mira je dobitnica nagrade “Sloboda” koju dodjeluje Međunarodni centar za mir, te niza drugih priznanja i pohvala dobijenih za svoj rad na izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini.

odrzivipovratak.ba / 26. 3. 2015.